Top 5 a világ legdrágább órái közül

Az órák gyűjtése lehet hobbi, befektetés, vagy éppen generációs kérdés is. Most olyan órákat mutatunk be, melyek mindhárom esetre alkalmasak, de érdemes ettől a perctől elkezdeni félretenni.

5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon

Top 5 utolsó helyén „szerénykedő”, 1.3 millió dollárba kerülő Patek Philippe 688 darabból áll, ami egyben azt is jelenti, hogy ez a típus a cég történetének legbonyolultabb karórája. Egyben az első, amely tokjának mindkét oldalán számlappal rendelkezik, és a teljes éjszakai égbolt látható a hátlapon. A szerkezet mutatja a csillagok mozgását, a hold pályáját, a holdfázisokat, és a csillagászati idő óráit és perceit. Az órából évente összesen két darabot gyártanak, az egyik hagyományosan platinum, a másik arany.

4. Vacheron Constantin - Tour de l’Ile

Ha már a bonyolult szerkezeteknél tartunk, a 1.5 millió dollárba kerülő Vacheron Constantin Tour de L’lle állítólag a legkomplexebb óra, amit valaha ember alkotott. Összesen 834 részből áll, összeszerelése 10 ezer munkaórát (azaz egy ember teljes egy évi munkáját) igényli. Nem csoda, hiszen az elején és a hátán is van egy óralapja. Összesen 7 darabot készítettek belőle. 

3. Patek Philippe - Platinum World Time

A dobogó harmadik fokára egy hatalmas ugrással egy újabb Patek Philippe darab került. Az óra korábban egy ideig a világ legdrágábbja volt, amikor egy aukción 4 millió dollárt adtak érte. Egyik különlegessége, hogy 24 időzónát mutat, mi több, azt is megmutatja, hogy az egyes zónákban éppen éjszaka vagy nappal van. (Speciel ezt az internet ingyen is megmondja, de ne kötözködjünk.)

2. Patek Philippe - Supercomplication

A 18 karátos aranyból készült zsebórát 1932-ben készítették, pontosabban ekkor fejezték be - a teljes összerakás 4 teljes évig tartott. Első tulajdonosa, a számlapon is olvasható: egy New York-i bankár, ifj. Henry Graves volt. Az ára egy 1999-es árverésen 11 millió dollár volt!

1. Chopard, 201 karát

A világ legdrágább órája 25 millió dollárba (leírjuk betűvel is: huszonötmillió dollárba) került. Szubjektív véleményünk szerint meglehetősen giccses, de ez ízlés kérdése… Szóval ezen a 25 millió dolláros darabon három hatalmas, szív alakú gyémánt található. Az egyik egy 15 karátos rózsaszín, a másik egy 12 karátos kék, míg a harmadik egy 11 karátos fehér gyémánt. Mindemellett még van egy pár, összesen 163 karátnyi gyémánt rajta, így jön ki a végén az összesen 201 karát, amiről az óra a nevét is kapta.

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Instagramon is!