Big Bang Ferrari mustra

Az Hublot az idei Baselworldre igazán extravagáns Big Bang modellel készült. A márka és a Ferrari iránt is rajongók ez év végéig ugyan hiába várják a vörös csoda aktuális verzióját, ám ezt a “sportot” az Hublot nem ma kezdte. 

Az első Red Magic névre keresztelt Big Bang 2013-ban látott napvilágot, s ami az idei újdonsággal összeköti az a vörös, Ferrari szín. 

Mai cikkünk róla szól.

A 2018-as verzióval megegyező méretű, 45 mm széles tok 12 réteg karbon lemezből készült, extrem nyomás és hőmérséklet erejével egységbe kovácsolva, akár egy menő, óratok formájú gyémánt, 300 millió éve a földkéreg alsóbb rétegeiben. Ezért is kapta az eredeti Red Magic a Carbon kódnevet.

 A tokban ott az Hublot házon belül készült Unico automata szerkezete, flyback kronográf és dátum komplikációval megspékelve, 72 órás járástartalekkal, ultra könnyű szilikonból készült gátkerékkel, 330 darabból tökéletesen megépítve. Szerkezet varázsa, hogy mesésen mutat az átlátszó zafir hátoldali üvegen át, amit fekete kerámia keret szorít a tokhoz, s ezen felül tökéletesen pontos s a legkifinomultabb működtetésű kronográf, ami mechanikus órába valaha is került. Az tok jobb oldalán elhelyezett, nagyméretű start - stop (reset) gombok, amellett hogy brutálisan jól néznek ki, akár a forma1-es Ferrarik áramvonalas első szárnyvéglapjai, olyan könnyedén és elegánsan működtetik a flyback stoppert, hogy az ember legszívesebben egész nap nyomkodná, ha kell - ha nem. Azzal együtt hogy a gombok és a korona is igen nagy méretűek, mégis egységet alkotnak a tokkal, hiszen az óra egésze egy versenyautó ihlette áramvonalas formatervezés tökéletes eredménye. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a dizájn ezen részen, a 2018-as verzió sem igazán változtatott. A korona egyébként azonkívül hogy a Formula1 hőskorának brutális kipufogóit idézi, gumirozott titániumból készült, a zárása zseniálisan megoldott gyorsreteszeléssel kivitelezett - elég hatra tekerni és máris felhúzó állásba ugrik. Az óraállítás elvégzése után aztán csak be kell nyomni, a vörös színnel jelzett részét eltekerni a koronavédőig és az tökéletesen és biztonságosan zár. Nincs küszködés a korona betekerésével, nem lehet leforgácsolni az érzékeny menetet, biztonságos, rém praktikus és nagyon menő.És ha már menő, ideje szóba hozni az óra üveglapját, hiszen a Red Magic nevet is erről kapta. A zafirkristàly üvegbe ugyanis vörös kerámia port adagoltak a gyártás során, így lett az üveg extrem erős és ellenálló, s ekképp nyerte el a semelyik másik órán nem látható - mellesleg szinten Ferrari vörösre hajazó egyedi színét. 

Az órából 1000 db készült, egyedi szíjjal, ami szintén az Hublot-ra jellemző anyag használat művészi szinten történő fúziós boszorkánykonyhájának terméke. A fekete, kiváló minőségű és extrém kényelmes, de elég erős és strapabíró kaucsuk szíjába bőr betéteket varrtak, extra menő Ferrari vörös cérnával rögzítve. Az óra megkapta az Hublot védjegyévé vált, gombnyomásos, gyors szíjcserélő mechanizmusát. Gombot benyom, szíjat kihúz, másik szíjat visszakattint. Mintha tárat cserélne az ember egy SIG-ben. Külön kiemelést érdemel a sárga dátum ablak: a dátumtárcsa aktuális állása jelenik meg sárga háttérrel. Egyébként maga a dátum tárcsa - ami csontvázasított számlap lévén teljes egészében látszik - nem sárga, csak az ablakban, ahogy a Ferrari jel a kocsik orrán. A szerkezet több eleme szintén titániumból készült, ez és a szén tok extrem könnyű és kényelmes viseletet biztosít az egyébként robosztus és tekintélyes órának. Az biztos, hogy ez az óra sem fog túl gyakran szembe jönni veled valaki más csuklóján. 

Ha leveszem és megfordítom - bár bevallom, mióta lehetőségem van viselni, nem igazán akaródzik levenni - mindenesetre, ha mégis megteszem, a pillangó csat tökéletesen nyílik majd zár, a szerkezetből pedig leginkább a sportkocsik dögös könnyűfémfélnieit mintázó, 5 küllős súlykerék forgása kábít, s egyszersmind húzza az automata szerkezetet. 

A számlap - a zafírüveg egyedi színe miatt nehezen leolvashatónak tűnik, első ránézésre. Hordva azonban kiderül, hogy egyrészt megfelelő fényviszonyok mellett olyan hatású, mintha valamiféle menő molekuláris gasztrokonyha séfje álmodta volna, áttetsző, mégis mélyvörös meggy zselén át figyelné az ember az idő múlását, tökéletesen átlátható, s a leolvashatóságot a relatíve nagy, vastag mutatók és számok is segítik. 

A mutatók enyhén lumineszkálnak a sötétben, bár ez az óra nem búvár, akkor sem, ha egyébként 100 méterig vízálló. 

Az egész tekintélyt parancsoló és szemet gyönyörködtető, magas a lunetta, kiugró és harsányak a kronográf gombok és a korona, széles és robosztus a tok és a szíj, mégis tökéletesen kényelmes és illeszkedik a csuklóhoz, egy vékonyabb bőr kabát vagy zakó alatt is tökéletesen elfér nem akad bele. Az óra olyan áramvonalas s úgy simul a csuklóra, mint egy Ferrari a monacói szerpentínek aszfaltjára.

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Instagramon is!