KURT KLAUS AZ ÓRAGYÁRTÁS LEGENDÁJA

Egy legenda születése

Az IWC alapítójának, a bostoni Florentine Ariosto Jones-nak vállalata alapításakor az volt a célja, hogy az amerikai gyártási technikákat egyesítse a svájci szaktudással, melyhez ideális körülményeket Shaffhausen-ben talált. Itt nemcsak, hogy a kiemelkedően képzett svájci órakészítők szaktudására bízhattta magát, de a modern gyárépületek és a Rajna vize lehetővé tette, hogy magas színvonalú óraszerkezetek gyártásába kezdhessen.
1868-ban - cikkünk írásakor 149 éve - így született meg az International Watch Co.

Kurt Klaus mérnöki tanulmányai befejeztével német nyelvterületen kívánt dolgozni, ekkor kopogott be az IWC-hez. Azzal, hogy a vállalat alkalmazásba vette talán az órásipar egyik legjelentősebb döntése született meg.A 80-as évek elejére a nagy tömegek számára elérhető kvarc-órák térhódítása miatt a mechanikus órák piaca hullámvölgyben volt, több hagyományos óragyár is bezárásra kényszerült. Ugyan az IWC készített pár elektronikus példányt, továbbra is tartani kívánta elköteleződését a legmagasabb minőségű mechanikus órák mellett. Ez az elhatározás kockázatosnak bizonyult, mégis megbízta Klaus-t, hogy kezdje meg a munkát az öröknaptár és a kronográf egyesítésén. Abban bíztak, hogy ez a döntő lépés visszairányíthatja a közvélemény figyelmét a cég eredeti profiljaként szolgáló különleges darabok felé.

Klaus elmondása szerint a már létező öröknaptárak mindegyike rendkívül bonyolult szerkezet volt, és rengeteg gombbal voltak működtethetők. Ezzel szemben az ő célja egy olyan öröknaptár kifejlesztése volt, mely nem csak sorozatgyártásra alkalmas, de az óra felhasználója számára rendkívül egyszerűen kezelhető. Utóbbihoz el kellett érnie, hogy egyetlen koronával állíthatóvá váljon az egész funkció. Ezen két fejlesztés egyidejű alkalmazása vezetette később világszintű sikerhez, hiszen ez volt az első alkalom, hogy öröknaptár és karóra ilyen nemes egyszerűségben összeforrtak.


Az öröknaptár nem volt új dolog már ebben az időben sem. Éppen Schaffhausen-ben található a legrégebbi dokumentált példa bonyolult óraszerkezetre. A Fronwag torony (1560) asztronómiai órája az idő mellett mutatja többek között a hét napjait, a holdfázist, az évszakokat, napéjegyenlőségeket, valamint a felkelő és nyugvó holdat. De hogy le lehet-e kicsinyíteni ezt a bonyolult szerkezetet? Ez volt a kihívás az IWC számára.

Klausnak négy-öt éves folyamatos fejlesztési munka eredményeként sikerült létrehoznia az IWC 79060-as calibert. A tokhoz való ihletet Leonardo Da Vinci erődöt ábrázoló grafikai terveiből merítették. Az ezt idéző tokkal, öröknaptárral, kronográffal és hold fázis kijelzővel egységben megszületett az első IWC Da Vinci Perpetual Calendar. Az óra 1985-ös Basel-i bemutatása hatalmas kereskedelmi sikert és népszerűséget hozott a vállalatnak, valamint új lendületet adott az egész órásipar fejlődésének. Visszairányította a közvélemény figyelmét a mechanikus órákra.

Hogy a maga korában mennyire szokatlanul nagy érdeklődést kapott ez a különleges óra az is jelzi, hogy az IWC-nek a váratlan, több mint száz darabos megrendelést kielégítendő plusz arany beszállításáról kellett gondoskodnia, s ennek érkezéséig az óra titán verziójának kiadásával szolgálták ki az igényeket.

Tekintve, hogy Kurt Klaus gondolatai folyamatosan új terveken járnak, természetesen ezen nagy siker után sem állt meg. Immáron egy kisebb mérnöki csapattal folytatta a munkát és további csodaszerkezeteket hoztak létre, többek között minute repeatereket és tourbilliononkat.

Klaus elmondása szerint saját és az IWC sikerének alapja is teljes mértékig az öröknaptár. Fejlesztésének tökéletességét az tükrözi legjobban, hogy - habár a létrehozását követő több mint 20 évben a gyár folyamatosan új, divatosabb tokokat hozott piacra - öröknaptáras kronográfjai továbbra is - legyenek bármilyen tokban - mind ezzel az első, eredeti, Kurt Klaus által tervezett szerkezettel kerültek kiadásra. Klaus az IWC-nél kezdte mérnöki pályáját, és ma 80 éves kora fölött is nagy szenvedéllyel keresi az újabbnál újabb fejlesztési lehetőségeket, de immáron a fiatal generációval együttműködésben. A technika nagyot fejlődött azóta, hogy az öröknaptárat tervezte, hiszen annak idején minden számítást és munkát kétkezileg végzett, ugyanis még nem volt számítógép. Kora ellenére jelenleg is végtelen szenvedéllyel tervez és átadja tapasztalatait, megóvja a fiatalokat az általa már megjárt tévutakon való időtöltéstől, a fiatalok pedig ismertetik vele az legújabb technológiákat. Így forr össze az IWC-nél hagyomány és fejlődés.


 

 

Tiszteletadás | Da Vinci Kurt Klaus Edition

2009-ben az IWC meghatározó mérnökének 50 éves munkásságát elismervén megjelentetett egy szériát kifejezetten az ő nevével fémjelezve. Ez az új időmérő Klaus tisztelerére az IWC Da Vinci Kurt Klaus Edition nevet kapta, s minden példány magán viseli a tervező számlapon található aláírását és - a tervező szerénységéből adódó tiltakozása ellenére – hátlapon található arcképét. Ezen különleges alkalommal arra az elhatározásra jutottak, hogy újra különleges, szögletes tokot kap a Da Vinci. Az öröknaptár szerkezete természetesen továbbra is változatlan maradt.Ezen széria első, platinum kiadásából csak 50 darab készült, s természetesen az első példány Klaus tulajdonában van mindennapi használatban. Mivel ez nem igzán sok és az elhivatott gyűjtők azonnal felvásárolták, az IWC később megjelentette a szerkezetet acél, fehér- és vörösarany kiadásban.A cikket büszkeségünkkel, egy készletünket szolgáló IWC Da Vinci Kurt Klaus Edition-nel illusztráltuk.
Ez az IW376203-as referenciaszámú 2009-es kiadású és 500 darabos limitációjú öröknaptáras automata kronográf gyönyörű rózsaarany tokkal és tökéletesen harmonizáló barna krokodilbőr szíjjal rendelkezik. Nagykapcsos csatja és hátlapja, melyen Kurt Klaus arcképe látható természetesen szintén rózsaarany.
Az elegáns számlapon található évszám-, hónap-, nap-, dátum- és holdfázis kijelzőket zafírüveg védi.
A tok 30 méter vízállóságot tesz lehetővé.
Az óra 2013-ban egy IWC gyár általi teljes felújítást kapott.


 


Parse error: syntax error, unexpected '" => 15, "' (T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING), expecting ')' in /home/singnorbi/web2/stat/var/access.php on line 193