EGY DARABKA TITANIC

Ez a fiatal cég azzal vált híressé, hogy vagy különböző épületek, romok darabjaiból, vagy egy bizonyos téma köré építi alkotásait. A cég egyik első típusa, amivel berobbant a köztudatba a Titanic-DNA volt. Ennél a szériánál is igen hatásos módon keltik fel érdeklődésünket, aTitanic egy darabjából készítik az óra lünettáját. 

A Titanic mára már védettnek minősül, de a korai expedíciók során számos tárgyat hoztak felszínre a mélyből. A hajótest Romain Jerome által megszerzett 1,5 kg-os acéldarabját a Harland & Wolf hitelesítette. Ez az a vállalat, mely 1911-ben a hajót építette.

Természetesen a régi acéldarab megmunkálása nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondoljuk. Először stabilizálni kell az Atlanti-óceán mélyéről felhozott fémet, hogy a korrózió ne rombolja tovább a fém szerkezetét, és az megőrizze eredeti struktúráját. Ez a folyamat nagyban hozzájárul, hogy elhisszük, nemcsak egy ócska, rozsdás vasdarabról van itt szó, hanem ez tényleg az, aminek látszik. Ezzel a nehezén túl is vagyunk, van egy különlegesen megmunkált 106 éves fémdarabunk, ami hosszú távon sem hullik porrá az ujjaink között.

Ez azonban talán még kevés lenne ahhoz, hogy felvételkor áthasson bennünket az érzés, a fedélzeten vagyunk. 

Itt jön képbe a sok apró motívum, melynek köszönhetően a végeredmény tökéletes egységgé áll össze. Ilyen például a számlap struktúráltsága, amire ha ránézünk, szinte kívánja, hogy megérintsük. Szerencsére, ennek a vágyunknak határt szab a tükröződésmentes zafírüveg. A mutatók kialakítása szintén utalás, mégpedig a Titanic eredeti vasmacskáira, végeik ezen kívül diszkréten fluoreszkálnak. A tok kialakítása pedig mi mást juttatna eszünkbe, ha nem a Titanic ablakait. A hátlapon pedig illő módon kapunk tömérdek fontos információt, ilyenek például a limitáció (2012 db), vagy az óra referencia és sorszáma, illetve a tok összetétele.

A tok anyagaival tökéletes egységgé forr össze az óra megjelenése. A tokot jelen esetben 18 karátos vörös arany, titán és acél alkotják, és elmondható, hogy igazán ritkán látni ennyire bonyolult felépítést. Csak maga a tok közel 30 darabból áll. 

A szíj kaucsukból készült, melyet egy vörös arany tüskecsattal tudunk összezárni. 

A megmunkálás, valamint a kivitelezés különlegesen magas minősége magasabb szintre emeli a tudatot, hogy a karunkon a legendássá vált hajó egy darabját hordhatjuk.

Az óra elkészülte mögött komoly eszmeiség húzódik. Romain Jerome elmondása szerint, ezt az órát az órakészítés több évszázados rozsdája ihlette, emellett az új “időművészetnek” jelképe. Ezt szimbolizálják alkotóelemei is, az acél, melyet visszahódítottak a 3840 méter mélyről származó roncstól, ahol a Titanic pihent immáron több, mint egy évszázada. Ezzel is, mint az óra annyi más részletével, a Romain Jerome az élet folytonosságára szeretne bennünket emlékeztetni, elmondásuk szerint a Titanic DNA széria egyszerre érzelmi és történelmi érték.A Romain Jerome DNA szériái az Air, Earth, Sea (Levegő, Föld, Tenger) hármasára is épülnek. Az Air holdport, valamint az Apolló XI űrhajó, és a Nemzetközi Űrállomás töredékeit, az Earth a 2010-ben kitört izlandi Eyjafjallajökull vulkán hamuját, a cikkben említett Sea pedig a Titanic testének egy acéldarabját tartalmazza.


Ez a cikk a Bespoke Magazin oldalán jelent meg.


Parse error: syntax error, unexpected '" => 15, "' (T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING), expecting ')' in /home/singnorbi/web2/stat/var/access.php on line 193