5+1 tipp, hogy az órád sokáig időtálló maradjon

Egy új óra vásárlása mindig nagy öröm. Szerviz? Minek? Tökéletesen működik!

Amíg egy óra meg nem áll, vagy össze nem törik, az óratulajdonosok általában nem viszik szervizbe ketyegőiket. Sajnos óravásárláskor ezt a részletet általában ki szokták felejteni, ha pedig senki nem mondta el eddig, hogy az órát is bizonyos időközönként szervizeltetni kell, honnan tudnád? Ráadásul jön a nyár, érdemes odafigyelni néhány dologra, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Vigyázz az üvegre!

Nem kell hímes tojásként bánni egy órával, de az biztos, hogy az üveg védelme elsődleges, ha sokáig szeretnél gyönyörködni benne. Szerencsére a legtöbb típus már zafír üveggel készül, ez mindennapi használatnak bizonyos fokig (kisebb dörzsölés, leejtés) még ellenáll, de egy keményebb, éles tárggyal való találkozás szinte biztosan nyomot hagy az anti-reflex fólián. Elég egy rossz mozdulat vagy néhány kulcs, és könnyen belefutsz, hogy az üveg alaposan összekarcolódik, ami már több ráfordítást igényel.

Figyelj oda a takarításra

Ahogy pl. egy lakásnál is, a szépség és állag megőrzésének egyik fontos eleme a rendszeres takarítás. Gyakran találkozunk olyan karórákkal, amelyek felülete (főleg igaz ez a rozsdamentes acél példányokra), 2-3 éves korukra jelentősen romlik. Ez főképp annak köszönhető, hogy a rájuk került szennyeződéseket finoman beléjük dörzsölték a tulajdonosaik. Ez természetesen szíjakkal is megesik, van, hogy a láthatatlan „perem alatti” szemcsék szépen beleépülnek a fémbe, bőrbe, ami a hosszan kihagyott tisztítás eredménye. Pedig a művelet nem időigényes és  nem is bonyolult: 2-3 naponta egy benedvesített, puha ronggyal látványos eredményt érhetünk el.

Óvakodj a különféle vegyszerektől

Apropó takarítás! Ilyenkor érdemes inkább levenni az órát, hiszen a különféle olajak és vegyszerek levegőben szálló anyagai könnyen kárt tehetnek az apró eszközben. Különösen figyelni kell a bőr szíjakra, hiszen egy erősebb takarítószer a felületre kerülve akár percek alatt csúnya kárt okozhat, és biztosan folt marad utána.

Tudd meg, mennyire vízálló az órád

Ahogy korábbi Facebook posztunkban is szót ejtettünk róla, szinte nincs olyan ketyegő, amely ne állna ellen valamilyen szinten a víznek, ennek mértéke azonban típusfüggő. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a piacon egyaránt árulnak cseppálló és akár búvárkodásra alkalmas darabokat. Bár ezek vízállósága nagymértékben eltér, szinte biztos, hogy a dobozukon mindkettőnek találkozhatunk valamilyen, a vízállóságot mutató felirattal. Az átlagfelhasználót ez könnyen megtévesztheti, pedig nem mindegy, hogy az óra elviseli, ha ráesik az eső, vagy akár a tenger mélyén is pontosan mutatja az időt.

És ha már a tenger...

A napsütést és forróságot általában jól bírja minden rendesen karbantartott, friss tömítésekkel bíró óra. Ahogy viszont ezek öregedésnek indulnak, kevésbé gyorsan reagálnak jól egy-egy nagy hőmérséklet változásra - gondolunk itt például egy hirtelen ötlettől vezérelt, szépen ívelt csobbanásra - még ha egyébként vízállónak is készültek. A párásodás viszont garantált, ami mondanunk sem kell, nem jóbarátja a mechanika működésének.

Soha ne szereld szét egyedül, otthon

Pár önjelölt szakinak csábító lehet, hogy látszólag csak néhány csavar tartja, nem ajánlott házilag szétszedni a precíz kis szerkezeteket – ilyenkor elég csak arra gondolni, hogy bizonyos típusokat hónapokig szerelnek hozzáértő kezek. Sajnos sokszor találkoztunk már olyan esettel, hogy valaki „csak egy kicsi ránéz belülről”, ami nem olcsó mulatság, akár maradandó kárt is okozhat. 

Elgondolkodtál egy szervízen? További kérdésed van? Keress bennünket elérhetőségünk bármelyikén!